cashhier.nl
Banner

Geschiedenis
Geschiedenis E-mail
Gebruikerswaardering: / 3
LaagsteHoogste 
Bingo is ontstaan in Italië rond de 16e eeuw. Het kwam uit de Italiaanse loterij, Lo Giuoco del Lotto d”Italie. De Italiaanse nationale Loterij is opgericht in 1530 en bestaat nog tot aan de dag van vandaag. Naar schatting brengt deze loterij 75 miljoen euro per jaar op en het is 1 van de belangrijkste inkomsten van de overheid. Het Bingospel werd ook zeer populair in Frankrijk. In 1778 richten de fransen hun eigen lotto op, genaamd Le Lotto waarbij het voornaamste spel bingo was.

Bingo werd ook veel als educatief doeleind gebruikt tijdens de 17e eeuw. In 1850 werd in Duitsland een bingospel gemaakt die kinderen leerde vermenigvuldigen. Andere spellen waren bijvoorbeeld dieren lotto’s, spelling lotto en geschiedenis lotto.

De naam bingo is een verbastering van het woord Beano. De naam Beano komt weer van de bonen die vroeger werden gebruikt om de nummers af te dekken.


De opmars van het bingo spel kwam in 1929 in Duitsland. Op dit moment heette heb spel nog Beano. Het spel was anders dan dat we tegenwoordig kennen. Een omroeper graaide door een doos met houten fiches met hierin nummers gegraveerd. Als de mensen het juiste nummer hadden legde ze een boon(engels bean, vandaar de naam beano) op die plek. Als een speler een horizontale, verticale of diagonale rij vol had, dan riep hij “BEANO” en mocht zijn prijs ophalen.

Ed Lowe, een speelgoed verkoper uit New York ontdekte het spel op een kermis in Duitsland. Hij kocht het spel en introduceerde het in Amerika maar veranderde het spel wel een beetje. Hij nodigde wat vrienden uit in zijn appartement, speelde daar een potje beano en toen een vrouw per ongeluk Bingo riep in plaats van Beano hernoemde hij het spel en dit leidde tot een direct succes

Op een gegeven moment was er een priester uit Wilkes Barre, Pensylvania die in geld problemen zat en besloot het spel bingo te gebruiken als een geld inzameling actie. Hij kocht het spel van Lowe maar vond het erg frustrerend dat er vaak meerdere winnaars tegelijk waren. Dit probleem kon alleen opgelost worden als er bingo kaarten zouden komen met meer cijfer combinaties. Lowe ging met zijn probleem toe naar een wiskundige geleerde, genaamd Carl Leffler en vroeg hem of hij meer combinaties op de bingo kaarten kon maken. Dit was succesvol want hij maakte 6000 nieuwe bingo kaarten die allemaal verschillend waren.

Het grote succes van de geldinzameling van de priester leidde tot een “bingo instruction manual”en later kwam er zelfs een maandblad uit over bingo genaamd “blotter”. Op dit moment is bingo populairder dan ooit en wordt dan ook overal ter wereld gespeeld. De nieuwste bingo rage is online spelen via internet. En dit allemaal dankzij Ed Lowe Die bingo in Amerika introduceerde en daarna aan de rest van de wereld.

 

 
123-Bingo!!, Powered by Joomla!; Joomla templates by SG web hosting